Murhisalon Natura-alue

Etusivu » Näe ja koe » Muut nähtävyydet » Murhisalon Natura-alue

Murhisalon Natura-alue

Murhisalo sijaitsee Suomussalmen kunnan kaakkoiskolkassa. Kuhmo – Suomussalmi -tieltä (912) on matkaa alueen etelälaidalle noin 17 kilometriä, Kuivajärven kylään 19 kilometriä. Murhisalo koostuu Lososuon – Saarijärven soidensuojelualueesta ja sitä ympäröivistä vanhojen metsien suojeluohjelman alueista. Alue on osa Kalevalapuistoa. Etelästä alue rajautuu Hietajärvi-Kuivajärven maisema-alueeseen.

Alue on ikivanhaa vienankarjalaisten kylien Hietajärven ja Kuivajärven nautinta-aluetta. Keskellä Murhisaloa sijaitsee upea ja laaja soidensuojelualue. Murhijärven saaressa sijaitsevat kyläläisten ikiaikaiset kalamajat. Alueen pohjoispuolella löytyy helposti saavutettava koskien nauha: Kivijärvenkosket, Tammikoski, Louhenkoski ja Siikaniva, joista löytyy myös nuotio- ja laavupaikat. Alueen viehekalastusmahdollisuudet ovat vertaansa vailla. Retkeilijän kannattaakin varata useampi päivä eri etappien koluamiseen. Alueelle pääsee metsäautoteitä, joista paras reitti on Malahviantie- Marjokyläntie-Holstinniementie.

Murhisalo on poronhoitoaluetta, mutta alueella liikkuu myös metsäpeuroja. Saarijärvi on merkittävä lintujärvi ja Murhisalolla on runsas linnusto, jossa korostuvat suuret vesien ja soiden linnut, kuten kaakkuri, laulujoutsen, metsähanhi ja kurki. Vanhojen metsien lintulajistoa on myös paljon.

Kuivajärvellä Domnan pirtti tarjoaa majoituspalvelua ja on hyvin varusteltu vuokramökki.

Lisätietoja Murhisalosta ja alueen kartat:
https://www.luontoon.fi/murhisalo

Murhisalo 2