Vienan reitti tutkimuksen valossa –seminaaritapahtuma pidettiin Suomussalmella 18.9.-19.9.2021. Vienan reitti ry järjesti seminaarin Koneen Säätiön tuella yhteistyössä Venäjän tiedeakatemian Karjalan tiedekeskuksen Kielen, kirjallisuuden ja historian laitoksen kanssa. Tapahtuman kantavia teemoja olivat reitin ja siihen liittyvien alueiden historia, kulttuuri ja ympäristönsuojelu. Lauantaina 18.9. Karhulanvaaran koululla pidettyyn seminaariin toi Suomussalmen kunnan tervehdyksen valtuuston puheenjohtaja Milla Veteläinen.
Historiateeman esitelmissä käsiteltiin reittiä ja sen lähialueita rajan, kaupankäynnin ja Suomen ja Venäjän puoleisten vienalaisalueiden kartoittamisen näkökulmasta. FT, dosentti Jukka Kokkonen puhui rajarauhamenettelystä Kainuussa Ruotsin vallan aikana, FM Hannu Heinänen Vienan reitistä laukkukauppiaiden kulkuväylänä, FT Heikki Rytkölä Karjalan ensimmäisistä löytäjistä Kainuussa 1810-luvulla, tutkija Maria Kundozerova tutkimusmatkailija Simeon Gavrilovin matkasta Vienan Karjalassa 1800-luvun lopulla ja historiatieteiden tohtori Olga Iljuha venäläisistä Vienan Karjalan tutkijoista.
Seminaarin kulttuuriteemat kuuluivat kirjallisuuden ja kansanperinteen tutkimuksen aloille. FT, dosentti Kari Sallamaa puhui Kalevalasta vedenjakajan runoutena, tutkija Aleksi Konkka karsikkopuuilmiöstä ja sen levinneisyydestä ja tyypeistä itärajan takana ja kirjailija Markku Nieminen Jussi Huovisesta vienalaisen perinteen kantajana.
Ympäristönsuojeluteemoja käsittelivät Metsähallituksen aluejohtaja Arto Tolonen, joka tarkasteli Metsähallituksen toimia Vienan reitillä, ja Museoviraston intendentti Päivi Kankkunen, joka puhui Vienan reitin suojelusta muinaismuistolailla ja reitin arkeologisista kaivauksista.
Lauantain seminaarissa julkistettiin Pavel Tšubinskin teoksen Elämää Vienan kylissä 1860-luvulla. Karjalan tilastotieteellinen ja kansatieteellinen katsaus suomennos. Käännös on julkaistu Karjala matkamiesten ja tutkijoiden silmin -sarjassa yhteistyössä Karjalan Sivistysseuran, Karjalan tiedekeskuksen Kielen, kirjallisuuden ja historian laitoksen ja Vienan reitti ry:n kanssa. Teoksen on suomentanut Marja Kynkäänniemi.
Seminaaritapahtuman toisena päivänä, sunnuntaina 19.9. tehtiin bussiretki Vuokkiin Vienan reitille ja vienalaiskyliin. Retken opastuksissa jatkuivat historia-, kulttuuri- ja ympäristösuojeluteemat. Osallistujat saivat kuulla mm. Raatteen tien tapahtumista, Yli-Vuokin alueen partisaani-iskuista, Vuokin asutushistoriasta, vienalaiskylien Kuivajärven ja Hietajärven historiasta sekä Rautiaisen myllystä ja sen toiminnasta. Tornionsärkällä perehdyttiin matkamiehen ristin tarinaan ja ikivanhojen ansakuoppien arkeologiaan. Retkeläiset pääsivät tutustumaan myös Vuokin kirkkoon ja Kuivajärven tsasounaan.
Seminaaritapahtuman esitykset taustoittivat Vuokin Vienan reitin asemaa paikallisesti ja laajemmin Vienanmeren ja Perämeren välisenä historiallisena kulkuväylänä. Reitin nykyistä asemaa ja merkitystä auttaa ymmärtämään, kun tietää, mihin laajempaan kokonaisuuteen se kuuluu, mitä ilmiöitä reittiin liittyy ja miten molemmin puolin rajaa Vienaa ja vienalaisuutta on tutkittu.
Tapahtuma saavutti suosiota: lauantaina Karhulanvaaran koululla oli paikalla yli 50 henkeä, ja seminaarin Youtube-striimausta on katsottu jo yli 300 kertaa. Sunnuntain bussiretkellä oli 54 osallistujaa.
Seminaarista lisää:
Kulttuurin ja talouden valtaväylä, Ylä-Kainuu 21.9.2021
Käännöshanke madaltaa karjalatutkimuksen kielimuuria, Ylä-Kainuu 21.9.2021
Karsikolla kunnioitettiin vainajaa tai kiitettiin kalaonnesta, Ylä-Kainuu 21.9.2021
Vienan reitti – kulttuurin ja talouden valtaväylä, Kuhmolainen 21.9.2021
Käännöshanke madaltaa karjalatutkimuksen kielimuuria, Kuhmolainen 22.9.2021
Karsikolla kunnioitettiin vainajaa tai kiitettiin kalaonnesta, Kuhmolainen 22.9.2021
Vienan reitti on yhdistänyt historian ja matkailun yli rajan, Karjalan Sanomat https://www.omamedia.ru/news/vienan_reitti_on_yhdist_nyt_historian_ja_matkailun_yli_rajan/
Vienan reitti on yhdistänyt historian ja matkailun yli rajan, Karjalan Sanomat 22.9.2021