Rautiaisen mylly

Rautiaisen mylly – Vienan reitin taukopaikka

Rautiaisen mylly on Vienan reitin retkeilijöiden vapaassa käytössä taukopaikkana. Myllyllä on varsinaisen toimivan puromyllyn lisäksi levähtämiseen tai yöpymiseen myllysauna sekä nuotiopaikka, wc, halkolaavu ja valmiita nuotiopuita. Rautiaisen purosta voi ottaa ruokavettä. Suosittelemme sen keittämistä.

Lähistöllä sijaitsee Koljattijärvi, jossa voi kalastaa ahventa, haukea ja muita järvikaloja. Viehekalastamiseen riittää yleinen kalastuslupa, ja onkiminen ja pilkkiminen on sallittua kaikille.

Myllylle johtava tie alkaa Malahviantieltä, matkaa on noin 500 m. Myllytie on ajokelpoinen. Vienan reitin polku jatkuu myllyltä Rautiaisen puron ylityksen (silta) jälkeen kohti Kevättijärveä ja siitä eteenpäin Ylivuokkiin.

Rautiaisen myllyn historiaa

Perimätiedon mukaan nälkävuosien aikana Rautiainen-niminen kulkumies oli tarjoutunut kaivamaan seudun tarvitseman jauhomyllyn vesikanavan ruokapalkalla. Työvälineenä tuohivirsukenkäisellä kaivajalla oli ollut vain rautakärkinen puulapio ja puukanki. Tiedetään, että Rautiainen oli vahva mies, joka käytti lisäravinnokseen paikalta pyydystämiään ja nuotiolla paistamiaan sammakoita ja käärmeitä.

Isojaon päättyessä vuonna 1878 myllyrakennukset ja sen ympärillä oleva myllypalsta tulivat Harjun, Vängän, Hevosvaaran ja Salmijärven talojen yhteisomistukseen. Jauhatustoiminta on ollut vilkasta, ja sitä ovat käyttäneet myös muut kuin varsinaiset omistajat. Vuonna 1918 ns. Malmin retkikunta (500 miestä matkalla Vienan Karjalaan) pysähtyivät tauolle Rautiaisen myllylle.

Talvisodan aikana niin suomalaiset kuin neuvostoliittolaiset hiihtopartiot käyttivät myllyä tukikohtanaan. Helmikuussa 1940 neljän tähden neuvostosotilas kaatui myllysaunan lähellä. Hänet haudattiin saunan vierustalle. Muut taistelussa kaatuneet neuvostosotilaat on haudattu maastoon lähistölle.

Mylly kunnostettiin uuteen käyttöön 1945 ja vuosina 1996- 1999 jo huonoon kuntoon rapistunut mylly ennallistettiin Kainuun Ympäristökeskuksen restaurointiohjelmassa.

Rautiaisen myllyn laavu 2