Etusivu » Yhdistys » Toiminta

Vienan reitti toimintasuunnitelma 2022

Tarkoituksena on kehittää Vienan reittiä, vaalia reitin kalevalaista – ja vienalaista kulttuuriperintöä, edistää reitillä luonto- ja kulttuurimatkailua ja tehdä reittiä tunnetuksi Suomessa ja kansainvälisesti. Toimintavuotta rajoittaa edelleen jatkuva koronapandemia sekä 24.2.2022 tapahtunut Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen seurauksena tapahtunut muutos kansainvälisen politiikan kentässä.

Vienan reitin suojelu

Tavoitteena on, että Vienan reitti suojellaan avohakkuilta ja reitille muodostetaan riittävän leveä suojavyöhyke. Huhtikuussa 2021 solmitun sopimuksen mukaan Metsähallituksen hallinnoimalle polkureitille suojavyöhykkeen leveydeksi sovittiin 200 metriä. Jatketaan neuvotteluja maanomistajien kanssa  vesireitin suojelemiseksi. Kannustetaan yksityisiä maanomistajia reitin suojelussa ja autetaan mahdollisuuksien mukaan taloudellisten korvauksien saamista maanomistajille.

Yhdistys jatkaa neuvotteluja Metsähallituksen kanssa vesireitin suojelemiseksi hakkuilta valtion mailla.

Tapahtumat (huomioiden koronarajoitukset)

Kesäkuussa järjestetään Rentukkamelonta.

Kesäkuussa järjestetään Sommelo-musiikkitapahtuma yhteistyössä Sommelon ja Rimpilän kulttuuriyhdistyksen kanssa Rimpilän koululla.

Heinäkuun lopulla (30.-31.7.) toteutetaan jo traditioksi muodostunut Vienan reitin patikointitapahtuma ja Myllyilta sekä Jussi Huovisen muistokonsertti yhteistyössä Juminkeon ja Runolaulu Akatemian kanssa Hietajärven Perinnetalossa. Kehitetään ja uudistetaan Myllyillan ohjemaa.

Syyskuussa (17. -18.9.) järjestetään suomalais-vienalainen seminaari ja patikointi. Seminaarin teemana on ympäristö ja kansanparannus. ”Monen heinän helpehestä, kipehille voitehiksi – kansanlääkintää ja luonnonhoitoa Vienan reitin varrella -hanke. Seminaariin haetaan ulkopuolista rahoitusta. Seminaarissa julkaistaan yhdistyksen ensimmäinen antologia, johon on koottu edellisinä vuosina pidetyt alustukset ja puheenvuorot. Julkaisuun on saatu Koneen Säätiöltä rahoitusta.

Syksyllä yhdistys järjestää Ruskamelonta-tapahtuman.