Satalatva-merkkipuu

Satalatva-merkkipuu

Tornionsärkän loppupäässä lähellä Särkänpolvea sijaitsee merkkipuu, joka on nimetty Satalatvaksi. Satalatvalle pääsee Tornionsärkkää pitkin kävellen tai Porrasjokea meloen.

Muinaismuistoksi luokitellun monilatvaisen männyn runkoon on veistetty kaksi pilkkaa. Pilkoissa ovat vuosiluvut 1685 ja 1787.

Kainuun liitto teetti Itä-Suomen yliopistolla tutkimuksen, jossa määriteltiin puun ikä ja pilkkojen tekemisen ajankohdat. Selvisi, että puu on lähtenyt kasvamaan 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa. Pilkat on veistetty kirveellä eri vuosina, ensimmäinen aikaisintaan vuonna 1747 ja toinen aikaisintaan 1769. Puu on kasvanut ensimmäiset kolme sataa vuotta ja viimeisen sadan vuoden aikana keloutunut.

Kelo on kaatunut parikymmentä vuotta sitten ja oli vähällä päästä tuhoutumaan kokonaan maatessaan osittain Porrasjoessa. Puun juuriosa nostettiin kasvupaikalle rakennetun hirsikatoksen alle suojaan 2013.

Puun merkitys on toistaiseksi arvoitus. Museoviraston Kulttuuriympäristön rekisteriportaalissa kerrotaan, että Porrasjoen kelo sijoittuu Vienan reitille, mutta ei vaikuta kulkureitin merkiltä. Puu voi liittyä rajoihin, koska Täyssinän rauhassa 1595 määritellyissä rajoissa oli epäselvyyksiä lähes sadan vuoden ajan, ja rajat ovat voineet elää. Puu saattaa olla myös merkittävän henkilön hautapaikan merkki tai muistopuu eli karsikkopuu. Satalatva mainitaan myös Kalevalan runoissa.